Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:50:37 (inci-01) Vko (vrachtwagen) A28 R,6 Beilen 038331 038972 Prio Hoog Eenheid | Beilen - Blusgroep B Brandweer Midden Drenthe...
dinsdag 26 september 2017

Archief

Praat mee over wonen in Midden-Drenthe

Gemaakt: Woensdag, 10 mei 2017 16:23

De gemeente wil graag weten hoe u als inwoners denkt over het wonen in Midden-Drenthe. Daarom hebben we een enquête gemaakt die u kunt invullen tot en met 24 mei a.s. Ook organiseert de gemeente een bijeenkomst op donderdag 18 mei vanaf 19:30 uur in het gemeentehuis in Beilen. U bent van harte welkom! De uitkomsten gebruikt de gemeente bij het maken van het nieuwe woonplan.

 

Ophalen ideeën
Wethouder Dennis Bouwman: "Midden-Drenthe is een fantastische gemeente om in te wonen en moet dat ook blijven voor iedereen. Daarvoor maken we een woonplan samen met onze inwoners. Want iedereen wil prettig wonen en heeft vaak hele waardevolle ideeën die ons helpen om een actueel woonplan te maken. We praten regelmatig met makelaars, woningcorporaties en ontwikkelaars maar we willen vooral van onze inwoners weten wat hun woonwensen zijn. Bovendien weten zij het beste hoe je de dorpen en wijken leefbaar houdt. Om die reden organiseren we een bijeenkomst en hebben we een mini-enquête gemaakt. Ik verwacht dat we zo goed in beeld krijgen welke behoeften er zijn en hoe wij daar als gemeente op in kunnen spelen."

 

Bijeenkomst 18 mei
Tijdens de bijeenkomst gaan we met u als inwoner in workshops verschillende woonthema's verkennen. Thema's als woningvoorraad, betaalbaarheid, leefbaarheid en zorg komen tijdens de avond aan bod. Ook bieden we u volop ruimte om eigen thema's aan te dragen. Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Stuur vooraf een mail voor deelname naar Ellen Folkerts, beleidsmedewerker Bouwen en Wonen, e.folkerts@middendrenthe.nl

 

Mini-enquête
De mini-enquête kunt u via onderstaande link invullen. Dit kan tot en met 24 mei a.s. De gemeente verloot onder de deelnemers een VVV-bon van € 25,00.
Mini-enquete invullen

Banenmarkt

Gemaakt: Woensdag, 10 mei 2017 16:25

BEILEN - Op zoek naar werk? Gebruik de banenmarkt op 30 mei als dé springplank naar jouw nieuwe baan! De markt wordt gehouden van 10 tot 12 in het gemeentehuis in Beilen.
Op de banenmarkt zijn verschillende uitzendbureaus aanwezig.

 

Tijdens de banenmarkt kun ook werken aan je CV. Je kunt er bijvoorbeeld een zakelijke foto laten maken en als je vragen hebt over hoe je een goed CV maakt, dan geven we je tijdens de banenmarkt handige tips!

 

De volgende uitzendbureaus zijn aanwezig:

 • Start People: diverse branches, waaronder productie, administratie, ICT en sales;
 • Wie Zorgt: vacatures in de zorg; ouderenzorg, gehandicaptenzorg en kinder-en jeugdzorg;
 • AB Oost: diverse branches, waaronder de agrarische sector, groen, bouw en grondwerk;
 • Timing Uitzendbureau: diverse branches, waaronder productie, administratie, sales, schoonmaak, horeca en logistiek;
 • EN Uitzendbureau: diverse branches, waaronder productie, administratie, sales, bouw, horeca, groen, schoonmaak en techniek;
 • Abiant: diverse branches, waaronder de agrarische sector, groen, bouw en grondwerk;
 • MF Uitzendbureau: diverse branches, waaronder industrie, productie, schoonmaak, techniek en administratie;
 • Randstad Uitzendbureau: diverse branches, waaronder productie, schoonmaak, sales, horeca, administratie, logistiek.Tempo - team recruitment callcenter: Callcenterfuncties, zowel inbound als outbound

 

Neem je CV mee, zodat je deze kunt achterlaten bij de verschillende uitzendbureaus.

 

Het leer/werkloket is ook aanwezig: het leerwerkloket kan je informeren en/of adviseren over je loopbaan, scholing en het combineren van werken en leren.

 

Ben je van plan te komen? Stuur dan zo snel mogelijk een mail naar r.vanbaarsen@middendrenthe.nl om je aan te melden.

SBS6 volgt dieren Wildlands in nieuwe serie

Gemaakt: Woensdag, 10 mei 2017 17:02

EMMEN - In het nieuwe programma 'Wilde dieren in Wildlands' bij SBS6 is te zien hoe de dieren zich gedragen in het Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dit ziet de kijker door de ogen van drie succesvolle Nederlandse natuurfilmers.

 

Eerder toonde SBS6 de verhuizing van de dieren van Dierenpark Emmen naar Wildlands. Nu de allergrootste verhuizing van Nederland heeft plaatsgevonden is te zien hoe de pinguïns in beeld gebracht worden tijdens het broeden en hoe de olifanten zich gedragen in het holst van de nacht. En hoe ziet het proces van pop tot vlinder eruit? Zo krijgt de kijker een blik op plaatsen en gebeurtenissen die normaal gesproken voor bezoekers verborgen blijven. Dat levert unieke beelden op, vastgelegd door de drie beste natuurfilmers van Nederland. Dick Harrewijn, Joris van Alphen en Tim Visser leggen op fascinerende wijze vast hoe de dieren in het park zich dag en nacht gedragen.

 

De Nieuwe Wildernis

Joris van Alphen reist al jaren voor National Geographic naar de meest afgelegen plaatsen in de wereld en maakt fotoreportages en films over mens en natuur. Tim Visser is natuurcameraman en produceert onder andere eigen natuurdocumentaires. Dick Harrewijn werkt als natuurfilmer in natuurgebieden over de hele wereld en is cameraman van verschillende bioscoopfilms. De drie mannen hebben ook samen gewerkt aan de prijswinnende Nederlandse natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis.

 

'Wilde dieren in Wildlands' is vanaf donderdag 25 mei om 23.30 uur te zien bij SBS6.

Vijf miljoen extra voor landbouwsector in Drenthe

Gemaakt: Woensdag, 10 mei 2017 17:07

ASSEN - De provincie Drenthe gaat de komende jaren vijf miljoen euro extra te investeren in de landbouwsector, dit onder de noemer 'Van boer naar bord en bloemenvaas'.

 

Gedeputeerde Henk Jumelet: "De landbouwsector is nu en in de toekomst belangrijk voor Drenthe: driekwart van het grondgebied is agrarisch en we praten over 24.000 arbeidsplaatsen in deze sector. Uit de vele keukentafelgesprekken met ondernemers en belangenorganisaties heb ik ervaren dat in Drenthe een enorme drive is om te innoveren, moderniseren en verduurzamen. Wat ons betreft zit daar de sleutel voor een gezonde toekomst. In de praktijk moet het gebeuren. Wij zien voor ons zelf een aanjagende en faciliterende rol om het zogenaamde peloton in beweging te krijgen. Want als iedereen meedoet kunnen we nog meer winst behalen en dat is van belang voor de toekomst van Drenthe."

 

Van boer naar bord en bloemenvaas

Het programma kent vier pijlers: tuinbouw, veehouderij, akkerbouw en agribusiness. Het draait om leren van elkaar, kennis ontwikkelen, delen en toepassen, samen nieuwe oplossingen bedenken en elkaar inspireren. Van boerenerf, via verwerkers tot eindproduct en van afnemers naar de consument, oftewel van 'boer naar bord en bloemenvaas'.

 

Extra inspanning veehouderij

Omdat met name de melkveehouderijsector de komende jaren voor forse uitdagingen staan, stellen Gedeputeerde Staten voor om hier extra inzet op te plegen. Er wordt fors ingezet om samen met partners de sector te helpen met het maken van een zogenaamd verduurzamingsplan. Gedeputeerde Henk Jumelet: "Dit is nodig voor grondgebonden toekomstgerichte melkveehouderijsector in Drenthe. Goed voor de economie en werkgelegenheid en de leefbaarheid van het platteland."

 

Tot slot

De totale investering bedraagt € 4.930.000,- tot en met 2020. Het Programma Toekomstgerichte Landbouw wordt binnenkort met Provinciale Staten besproken.

Auto botst tegen boom op de N381 bij Beilen

Gemaakt: Donderdag, 11 mei 2017 15:54

BEILEN - Bij een ongeval op de N381 ter hoogte van Beilen is donderdagmiddag een bestuurder van een personenauto gewond geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en belandde via de berm frontaal tegen een boom. Het slachtoffer is met onbekende letsel afgevoerd naar het ziekenhuis.

Gestolen fietsen met een vals framenummer

Gemaakt: Vrijdag, 12 mei 2017 15:29

BEILEN - De politie heeft deze week twee mannen aangehouden op verdenking van het verkopen van gestolen fietsen met een vals framenummer. Het gaat om een 46-jarige man uit Beilen en een 31-jarige man uit Almelo.

 

Sinds de zomer van vorig jaar kwam er bij de politie af en toe een melding binnen van inwoners van Beilen en omgeving. Deze mensen hadden, meestal bij onderhoud bij een erkend fietsenmaker, ontdekt dat er was geknoeid met het framenummer van hun tweedehands fiets. De tweedehands fietsen waren gekocht bij de verdachte uit Beilen. In het najaar van 2016 waren die meldingen aanleiding om een nader onderzoek in te stellen. Deze week leidde dat tot de aanhouding van beide verdachten.

 

13 fietsen in beslag genomen
De verdachten hebben vermoedelijk fietsen verkocht, waarbij geknoeid was met het slot en/of het framenummer. Van een aantal fietsen is vastgesteld dat het om gestolen fietsen gaat. De aangehouden mannen worden dan ook verdacht van heling, valsheid in zegels en merken en bedrog.

 

Bij de verdachte uit Beilen zijn acht fietsen met kenmerken van een gestolen fiets in beslag genomen. Bij vier van die fietsen is een aangifte van diefstal gevonden. De fietsen waren gestolen in de omgeving van Almelo. Van twee fietsen kon niet meer het werkelijke framenummer worden achterhaald. De twee laatste fietsen hadden wel de kenmerken van een gestolen fiets, maar daarvan is geen aangifte gedaan.

 

Bij de verdachte uit Almelo zijn vijf fietsen met kenmerken van een gestolen fiets in beslag genomen. In dit geval is bij drie fietsen een aangifte gevonden. Ook deze fietsen waren gestolen in de omgeving van Almelo. Ook in dit geval bleven twee fietsen over waarvan geen aangifte is gedaan.

 

Aangifte doen heeft zin!
Aangiftes en meldingen geven de politie inzicht in een veiligheidsprobleem. In dit geval gaven meldingen van gedupeerde burgers aanleiding tot het doen van een nader onderzoek. Hoewel politieactiviteit niet altijd direct zichtbaar is, heeft het doen van aangifte zeker zin. Aangiftes kunnen aanleiding zijn tot het opstarten van een onderzoek, maar een aangifte kan er ook voor zorgen dat u na verloop van tijd uw gestolen fiets terug krijgt! Het doen van aangifte van fietsendiefstal kan eenvoudig via politie.nl.

Aangehouden oplichter gaf zich uit als arts

Gemaakt: Vrijdag, 12 mei 2017 15:32

DRENTHE - De politie heeft eind april een 53-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden op verdenking van oplichting en flessentrekkerij. Uit onderzoek is gebleken dat de man zeker 14 keer frauduleus gedrag heeft vertoond.


De man wordt er van verdacht in de periode van augustus 2016 tot april 2017 meerdere keren te hebben geslapen in hotels of bed & breakfast zonder te betalen, te hebben getankt zonder te betalen en mensen te hebben opgelicht. De politie kwam de man op het spoor nadat er vanuit Leeuwarden drie meldingen waren gedaan van locaties waar de man had verbleven, zonder te betalen. De man was echter ook op andere locaties in Noord-Nederland actief, voornamelijk in de afgelopen vier maanden.

 

Neparts belooft gespecialiseerd onderzoek
Mede op basis van financieel onderzoek en een analyse van het betalingsgedrag van de verdachte, kwamen nog meer oplichtingspraktijken in Drenthe, Friesland en Groningen aan het licht. Zo wordt de man verdacht van tanken zonder te betalen, maar ook van het oplichten van mensen door onjuiste verhalen te verkondigen. Het meest opvallend is, dat de man zich voordeed als arts en een echtpaar liet betalen voor een onderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis. De slachtoffers maakten geld over naar de man, maar van een onderzoek in een ziekenhuis was geen sprake. Ook bij het inchecken in de hotels en B&B's deed hij zich voor als werknemer in een ziekenhuis. Daarnaast wordt hij ervan verdacht goederen te hebben verkocht via internet, die hij na betaling door de koper niet leverde.

 

Motief
De verdachte had geen vaste woonplaats en geen inkomen. Door zijn oplichtingspraktijken voorzag hij zichzelf van een onderkomen en een inkomen.

 

Slachtofferbeslag
In het onderzoek is beslag gelegd op de auto van de verdachte. Het gaat hier om zogenaamd slachtofferbeslag. Als de verdachte veroordeeld wordt, kunnen slachtoffers met de opbrengst (deels) gecompenseerd worden.

 

Onderzoek
Het onderzoek naar de verdachte is afgerond. Het dossier wordt binnenkort ingeleverd bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie heeft de gevangenhouding van de verdachte gevorderd. De raadkamer heeft 90 dagen gevangenhouding opgelegd. De verdachte zit nog vast.

Vergiftigde katten in Smilde

Gemaakt: Vrijdag, 12 mei 2017 16:14

SMILDE - In Smilde loopt mogelijk iemand rond die het voorzien heeft op katten. Er zijn meerdere meldingen binnengekomen van vergiftigde katten.

 

De zieke dieren zijn gevonden rondom het evenemententerrein in het dorp. In elk geval twee katten, zo meldt RTV Drenthe, zijn dood gevonden. Wijkagent Bas Slomp roept via social media bewoners op extra alert te zijn op verdachte situaties en die te melden.

Vrachtwagentje op de kant op de A28 bij Hooghalen

Gemaakt: Zondag, 14 mei 2017 16:09

BEILEN – Op de A28 bij Hooghalen is zondagochtend een vrachtwagentje op de kant geraakt. De weg bij Beilen is hierdoor zo'n twee uur afgesloten geweest. Over de oorzaak van het ongeval is niets bekend.

 

Er is één persoon gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Politie waarschuwt consumenten en bedrijven bij start nieuwe werkweek voor gijzelsoftware

Gemaakt: Zondag, 14 mei 2017 16:15

NEDERLAND - Sinds afgelopen vrijdag 12 mei zijn tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door ransomware, ook wel 'gijzelsoftware' genoemd. Het NCSC heeft daar vrijdag al een waarschuwing voor gegeven. De politie adviseert consumenten en vooral ook bedrijven zich tegen ransomware te wapenen door updates direct te installeren, antivirusprogramma's te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers. De politie raadt mensen ten zeerste af om te betalen voor de ontsleuteling van de systemen/bestanden, omdat hiermee deze criminaliteit wordt gefinancierd en in stand wordt gehouden. Het is allerminst zeker of betaling leidt tot decryptie van de bestanden.

 

Cybercrime-beveiliging online
Criminelen proberen sinds afgelopen weekend wereldwijd computers binnen te dringen via 'WannaCry' of andere varianten op deze naam. De gijzelsoftware versleutelt een groot deel van de bestanden op de computers of gijzelt de systemen. De criminelen eisen vervolgens losgeld van de slachtoffers om de bestanden weer ontsleuteld te krijgen. Van tientallen landen komen er meldingen binnen van ransomslachtoffers, inmiddels is bekend dat er infectie heeft plaatsgevonden in Nederland. Er is nu voorkomen dat de cryptoware zich automatisch verspreidt, maar individuele systemen zijn nog steeds kwetsbaar.

 

Hoe word ik besmet en wat kan ik er aan doen?
Via de ransomware 'WannaCry' maken criminelen gebruik van een lek in het besturingssysteem van Windows. De gijzelsoftware richt zich vooral op bedrijfsnetwerken en wordt verspreid via een bijlage in een e-mail. De politie adviseert gebruikers van Windows 7 en dan ook in het bijzonder ondernemers om zo snel mogelijk hun systeem te updaten, nog voordat de nieuwe werkweek begint. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) meldt dat Microsoft inmiddels ook een software-update MS17-010 beschikbaar heeft voor niet-ondersteunende versies van Windows. Zowel politie als de NCSC roepen bedrijven en consumenten op om extra alert te zijn.

 

Hoe kunt u de kans op besmetting verkleinen?

 • De kans op besmetting kan worden verkleind door besturingssystemen en programma's altijd up-to-date te houden en door niet te surfen op het internet zonder antivirusprogramma's;
 • Open e-mail of links in mails van vreemden niet en al helemaal geen geen bijlage(n) van vreemde afzenders;
 • Open ook geen e-mail van bekenden met links of bijlagen die u eigenlijk niet verwacht. Controleer dit met de verzender via een ander kanaal dan de e-mail of het bestand bewust is verstuurd;
 • Om u te wapen tegen ransomware is het aanbevolen regelmatig back-ups van uw bestanden te maken en deze niet met de computer verbonden te houden. Na een besmetting kunt u dan ook gewoon weer over uw bestanden beschikken;
 • Voor bedrijven: voorkom dat geïnfecteerde systemen verbinding maken met de rest van het interne netwerk.

 

Onderzoek
Er wordt in internationaal verband onderzoek gedaan naar de criminelen die achter deze gijzelsoftware zitten. De politie werkt hierbij nauw samen met Europol, Interpol, NCSC en private cybersecurity bedrijven. De politie richt zich op het waarschuwen van mogelijke slachtoffers, verstoring van het criminele proces en opsporing van de daders. De politie raadt slachtoffers aan melding te doen bij de politie.

Westerbork is weer veegschoon

Gemaakt: Maandag, 15 mei 2017 19:12

WESTERBORK - Belangenvereniging Dorp Westerbork hield vrijdag weer een schoonmaakactie. Leerlingen van de bovenbouw van cbs De Wegwijzer en obs De Lindelaar trokken in groepjes door het dorp om het zwerfvuil op te ruimen.

 

Met handschoenen, afvalknijpers en een plastic zak werden de bermen ontdaan van plastic drinkflesjes, snoeppapier, bananenschillen, glasscherven en dergelijke. Elk jaar blijkt weer dat dit geen overbodige actie is. Zakken vol zwerfafval worden verzameld en zijn door gemeentewerken opgehaald. Met de actie wordt tevens het milieubewustzijn van deelnemende leerlingen en hun ouders gestimuleerd.

 

De actie werd gesponsord door Lidl.

Blokker sluit honderd winkels; veel banen verdwijnen

Gemaakt: Dinsdag, 16 mei 2017 19:34

REGIO - Blokker sluit komend jaar ruim honderd winkels. Daar bovenop sluit zusterbedrijf Marskramer ook nog eens honderd zaken.

 

Blokker stoot tevens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker af. In totaal verdwijnen er bijna 2000 banen van de in totaal 7000 arbeidsplaatsen bij de bedrijven. Het grootste deel van de ontslagen valt bij het distributiecentrum.

 

Hoofd boven water

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. 'Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt en in het internettijdperk het hoofd boven water te houden', aldus het bedrijf in een verklaring.

 

De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Drentse fietspaden behouden 5-sterrenstatus

Gemaakt: Dinsdag, 16 mei 2017 19:48

REGIO - De provincie Drenthe heeft haar 5-sterrenstatus als fietsprovincie geprolongeerd. Dat maakte het Landelijk Fietsplatform dinsdag bekend op basis van de kwaliteitsmonitor die het platform tweejaarlijks uitvoert.

 

De provincie Drenthe scoort maximaal op de wijze waarop zij het beheer en onderhoud van het routenetwerk oppakt.

 

Gedeputeerde Henk Brink: 'In Drenthe zijn we ambitieus als het om fietsen gaat. Onze inspanningen voor het versterken en het behoud van die 5-sterrenstatus worden wederom gewaardeerd. Dat is mooi. Fietsen is belangrijk voor onze vrijetijdseconomie, maar ook voor de gezondheid van mensen en voor de verduurzaming van onze samenleving. Kwaliteit van de fietspaden staat hoog op het verlanglijstje van de toerist en van de Drenten zelf.'

 

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de kwaliteit van de fietspaden en het routenetwerk in Drenthe. De provincie trekt daarbij samen op met gemeenten en het Recreatieschap Drenthe. Het hoogste kwaliteitsniveau behouden was het doel. Door het behoud van de 5-sterrenstatus maakt de provincie Drenthe samen met haar partners de ambitie waar om dé Fietsprovincie van Nederland te zijn en te blijven.

 

De kwaliteitsmonitor Fietsregio

De tweejaarlijkse kwaliteitsmonitor is een benchmark van het Landelijk Fietsplatform die provincies moet prikkelen het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. In 2015 ontving Drenthe de 5-sterren status. Drenthe krijgt in diverse onderzoeken hoge rapportcijfers van de fietser zelf en is bovendien als eerst regio ter wereld onderscheiden met het UCI Bike Region Label.

Waterschap maait eerder door zachte winter

Gemaakt: Woensdag, 17 mei 2017 21:33

REGIO - Het Waterschap Drents Overijsselse Delta maait de waterbodems en oevers van sloten, weteringen en kanalen eerder dan normaal.

 

Omdat de winter aan de zachte kant was, is de temperatuur van het water in vergelijking met een 'normaal' jaar relatief hoog. Daardoor is op diverse plaatsen al begroeiing ontstaan.

Om te voorkomen dat op bepaalde locaties in het gebied wateren dichtgroeien en de aan- en afvoer van water wordt belemmerd, begint het waterschap daar alvast met maaiwerkzaamheden. Normaal gesproken wordt dit werk uitgevoerd vanaf 1 juni.

 

Zoals ieder jaar maait het waterschap ook nu met de nodige voorzorg en volgens de gedragscode Flora- en Faunawet. Redenen hiervoor zijn om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten niet te storen en beschermde planten te ontzien.

 

Alleen kwetsbare plekken in wateren worden voor 1 juni gemaaid. Alle overige sloten, weteringen, kanalen en vijvers zoals gewoonlijk in de maanden daarna. Een goede doorstroming van water is belangrijk om wateroverlast of juist verdroging tegen te gaan.

Postcode Loterij-deelnemers in Westerbork winnen ijsjes

Gemaakt: Woensdag, 17 mei 2017 21:35

WESTERBORK - Een hele wijk in Westerbork wint ijs. De IJs-prijs van de Postcode Loterij is in de apriltrekking namelijk op postcodegebied 9431 in Westerbork gevallen. Vanaf volgende week kunnen de 975 winnaars hun ijsprijs ophalen.

 

Inwoners van Westerbork die in de apriltrekking meespeelden met de Postcode Loterij, kunnen per lot kiezen voor een van de vier nieuwste smaken Ben & Jerry's ijs: Cookie Dough 'Wich, Cookie Dough S'Wich Up, Bob Marley's One Love en One Sweet World.

 

De winnaars krijgen een coupon thuisgestuurd waarmee zij hun prijs kunnen ophalen. Dit kan van zaterdag 20 mei t/m zondag 4 juni bij Jumbo , Burg. G.van Weezelplein 8 in Westerbork.

Gaslek door graafwerkzaamheden

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 15:15

WIJSTER – De brandweer werd donderdagochtend opgeroepen voor een gaslek aan de Bruntingerweg in Wijster. Door aanleg van glasvezel was de gasleiding daar geraakt tijdens graafwerk.

 

Het energiebedrijf heeft het lek gedicht.

Tichelaar heeft recht op kwart miljoen euro aan wachtgeld

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 19:18

ASSEN - Oud-commissaris van de koning Jacques Tichelaar (64) heeft tot aan zijn pensioen in 2019 recht op bijna een kwart miljoen euro aan wachtgeld. Dat meldt de Telegraaf.

 

De krant vroeg gegevens over de regeling op bij de provincie Drenthe. Daaruit blijkt dat Tichelaar in 2017 bijna een ton op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. Dat is 80 procent van het laatst verdiende salaris. In de jaren erna wordt het bedrag verlaagd naar 70 procent van dat salaris.

Inloopbijeenkomsten gewijzigde gaswinning Westerveld

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 19:25

REGIO - Het Ministerie van Economische Zaken organiseert op 22, 23 en 24 mei inloopbijeenkomsten over het ontwerp instemmingsbesluit voor de gewijzigde gaswinning Westerveld. Iedereen is van harte uitgenodigd.

 

Vragen stellen en informatie
Van maandag 8 mei tot en met maandag 19 juni 2017 ligt het ontwerp instemmingsbesluit voor de gewijzigde gaswinning Westerveld ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp instemmingsbesluit met een zienswijze. Tijdens de inloopbijeenkomsten kunt u vragen stellen en informatie krijgen over de gaswinning Westerveld en de procedure.

 

De inloopbijeenkomsten worden gehouden op:

maandag 22 mei 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur te Ekehaar, locatie: Café Popken, Hemmenweg 2, 9454 PN Ekehaar;
dinsdag 23 mei 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur te Assen, locatie: De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen;
woensdag 24 mei 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur te Assen, locatie: De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen.

 

Diverse gasvelden
De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. heeft een gewijzigd winningsplan ingediend voor de bestaande gaswinning uit het Westerveldsysteem. De redenen voor de wijziging zijn: een (vernieuwde) seismische risicoanalyse, de stopzetting van de gasproductie uit de gasvelden Appelscha, Roden en Norg-Zuid, een actualisatie van productie- en bodemdalingsvoorspellingen, en voorziene activiteiten (zoals kortdurende zuur- en hydraulische stimulatie) om gas te kunnen blijven winnen.

 

De gaswinning uit het Westerveld betreft diverse gasvelden. Deze gasvelden zijn genaamd: Assen, Assen-Zuid, Eleveld, Witten, Witterdiep, Vries-Noord, Vries-Centraal, Vries-Zuid, Een, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West, en ze liggen in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Leek en Ooststellingwerf.

Treinverkeer verstoord door aanrijding met persoon in Wijster

Gemaakt: Vrijdag, 19 mei 2017 22:16

WIJSTER – Op een overweg in de Oosterseveldweg in Wijster is vrijdagavond een persoon onder een trein terecht gekomen. De politie kan nog niet bevestigen of het om zelfdoding gaat of een ongeval. Ter plaatse wordt onderzoek verricht.

 

De passagiers van de trein worden met een andere trein verder vervoerd. Het treinverkeer tussen Hoogeveen en Beilen ligt stil.

5 tips om ransomware te voorkomen

Gemaakt: Zondag, 21 mei 2017 20:07

Sinds vorige week zijn er tienduizenden computers over de hele wereld getroffen door ransomware, ofwel gijzelsoftware. Criminelen proberen computers binnen te dringen via 'Wannacry' of andere varianten met deze naam. De gijzelsoftware versleutelt een groot deel van de bestanden op je computer of gijzelt je systeem waardoor jij niet meer bij je bestanden kunt. De criminelen eisen vervolgens losgeld om de versleuteling weer ongedaan te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een lek in het besturingssysteem van Windows. Microsoft stuurde eerder al een patch om dit lek te repareren. Niet alle bedrijven en consumenten hebben hun besturingssytemen met deze patch geupdatet, waardoor WannaCry de mogelijkheid heeft deze systemen binnen te dringen en te gijzelen.

 

Zowel politie als het Nationaal Cyber Security Centrum roepen bedrijven en consumenten op om extra alert te zijn. Onderstaande 5 tips helpen daarbij!

 

5 tips om ransomware te voorkomen

 • Installeer updates van besturingssystemen en programma's direct. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden en sneller draaien en minder snel vastlopen. Lees hier hoe je dit kunt doen. Microsoft heeft inmiddels ook een software-update beschikbaar (MS17-010) voor versie van windows die eigenlijk niet meer ondersteund worden.
 • Gebruik antivirussoftware. Deze kan ransomware namelijk detecteren en blokkeren.
 • Open geen e-mails, links in e-mails en zeker geen bijlage(n) van onbekende afzenders
 • Open ook geen e-mails, links in e-mails en bijlage(n) die u eigenlijk niet verwacht, ook al is de afzender bekend.
 • Maak regelmatig back-ups, ofwel een kopie van de bestanden op je computer. Dit voorkomt dat je bestanden kwijft bent na een ransomwarebesmetting. Je kunt automatisch back-ups instellen of handmatig een back-up maken. Je bewaart een back-up bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Zorg er voor dat je ook back-ups hebt die losgekoppeld zijn van internet. Lees hier hoe je een back-up maakt

 

Wat als er ransomware op je computer staat?
Krijg je een scherm te zien waarop staat dat je bestanden zijn versleuteld en er geld wordt gevraagd om de bestanden terug te krijgen, dan ben je slachtoffer van ransomware.

 • Betaal in ieder geval niet. Daarmee beloon je de crimineel en help je dit soort criminaliteit in stand te houden. Bovendien biedt het geen garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Als je geen back-up hebt van je bestanden, betekent het inderdaad dat je deze kwijt bent.
 • Start je computer op in 'veilige modus' en kijk of je de ransomware kunt verwijderen met hulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos.
 • Een aantal ransomware-varianten is ook ongedaan te maken, kijk hiervoor op de website No More Ransom.
 • Schoon je computer volledig op, zet hem terug naar de fabrieksinstellingen. Kijk hier voor praktische tips.
 • Update je besturingssysteem en software en zorg ervoor dat je antivirussoftware hebt draaien.
 • Controleer of je back-up geen virussen bevat en zet vervolgens de back-up terug.
 • Bedrijfsnetwerk gegijzeld? Kijk hier voor meer tips.

Aantal makelaars in Nederland stijgt maar neemt in Drenthe juist af

Gemaakt: Maandag, 22 mei 2017 19:13

DRENTHE - Het aantal makelaarsbedrijven in Nederland is sinds 2010 met ruim 10 procent toegenomen. De ruim 9.000 makelaars die Nederland begin 2017 telde, is het hoogste aantal in zeven jaar tijd.

 

Begin 2010 telde Nederland nog 8.200 makelaars. Dit blijkt uit nadere analyse van recent door het CBS gepubliceerde cijfers.

 

Drenthe

In Drenthe is het aantal makelaars sinds 2010 juist gedaald van 300 naar 260 in 2016.

 

Hoogste niveau

Makelaars zijn vaak bij aan- en verkoop van bestaande woningen betrokken. Het herstel van de woningmarkt de afgelopen jaren heeft dan ook de activiteiten van makelaars gestimuleerd. In 2016 groeide het aantal verkochte bestaande koopwoningen naar bijna 215.000, het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 1995. In de eerste vier maanden van 2017 zette de stijging door en werden er bijna 73.000 bestaande koopwoningen verkocht, ruim een vijfde meer dan in de eerste vier maanden van 2016. In 2012 en 2013 lag het aantal woningverkopen nog tussen de 110.000 en 120.000.

 

Tijdens het aantrekken van de huizenmarkt is ook het aantal faillissementen van makelaarsbedrijven gedaald. In 2012 gingen nog 116 makelaarsbedrijven failliet. In 2016 waren dat er 27.

 

Meeste makelaarsvestigingen in Noord-Holland

Begin 2017 hadden de 9.045 makelaarsbedrijven in Nederland in totaal 9.930 vestigingen. De meeste vestigingen zaten in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant: ruim de helft van de vestigingen zit in deze provincies. Hier zijn dan ook de meeste koopwoningen en vinden de meeste verkopen plaats.

Uitgedrukt in aantal vestigingen per duizend verkopen in heeft Noord-Holland de meeste vestigingen van makelaars: 55 makelaarsvestigingen per duizend verkochte woningen. Gemiddeld in Nederland zijn er 46 vestigingen per duizend verkochte woningen. In de provincie Utrecht zijn relatief de minste makelaars: 41 per duizend verkochte woningen.

 

Meer omzet verwacht, maar personeelstekort mogelijke belemmering

Makelaars en beheerders van onroerend goed zijn positief over de toekomstige omzet. Per saldo 12,6 procent verwacht een stijging van de omzet in het tweede kwartaal van 2017. Bijna 14 procent denkt dat de omzet zal toenemen en slechts 1 procent denkt dat de omzet zal dalen.

 

Als mogelijke belemmering zien de ondernemers wel een tekort aan arbeidskrachten. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf bijna 12 procent van de makelaars en beheerders van onroerend goed aan deze belemmering te ondervinden. Begin 2014 speelde deze belemmering nog niet.

Edenaar raast met 211 kilometer per uur over A28

Gemaakt: Maandag, 22 mei 2017 20:14

BEILEN - Een 48-jarige Edenaar is maandagmorgen zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij liefst 211 kilometer per uur reed op snelweg A28 in Drenthe.

 

De Edenaar werd gecontroleerd door een lasergun van de politie. Op het traject was 130 kilometer per uur toegestaan en dus reed de Edenaar liefst 81 kilometer per uur te hard.

 

De overtreding vond plaats bij Beilen in Drenthe. Het rijbewijs van de Edenaar is ter plaatse ingevorderd.

Grote kans op een wespenplaag deze zomer

Gemaakt: Maandag, 22 mei 2017 22:13

Wespenhaters opgelet: het kan een vervelende zomer worden. Er worden de komende maanden namelijk heel wat zwart-gele beestjes verwacht, melden Nature Today en de Wageningen Universiteit. Nu zijn er al zo'n vier tot zes keer meer wespen gezien dan normaal rond deze tijd. Vooral in Gelderland zijn er al behoorlijk wat gespot.

 

Met uitzonderlijk veel koninginnen, kleine nesten en relatief veel wespen binnenhuis, is de situatie in Nederland dit jaar op zijn zachtst gezegd bijzonder.

 

Al in januari werden de eerste wespenkoninginnen gespot, terwijl die normaal niet voor april gezien worden. Dat komt vooral door het weer. Warme dagen leidden ertoe dat veel koninginnen veel eerder uit hun winterslaap zijn ontwaakt.

 

Ook het aantal mannetjes dat is gezien, is uitzonderlijk. Normaal gesproken bevruchten de mannetjes de koninginnen in het najaar, en terwijl de koninginnen overwinteren, gaan de mannetjes dood. De zachte winter heeft er waarschijnlijk toe geleid dat ook veel mannetjes de winter hebben overleefd.

 

Tweede generatie wespen
Al voor de winter ontdekten onderzoekers iets bijzonders: in november zijn er nog larven in wespennesten gevonden. Normaal gesproken zijn wespen dan allemaal al dood, en zitten alleen de koninginnen te wachten op de lente. De vraag die zich toen opdrong: blijven wespennesten langer actief of hebben we te maken met een tweede generatie?

 

Na onderzoek bleek het tweede te kloppen. De wespen zijn blijkbaar in staat geweest om ook in de wintermaanden hun larven te voeren. Door een relatief warme winter overleven namelijk ook andere insecten gemakkelijker. De wesp profiteert daar van: zij eten de andere insecten op.

 

Zo'n tweede generatie wespen verklaart daarmee direct de vele wespenkoninginnen die al gezien zijn. Mogelijk zijn twee generaties koninginnen de winter doorgekomen.

En dan nog iets bijzonders: het aantal wespenkoninginnen dat in huizen is gespot. Die tweede generatie van vorig jaar kan daar een verklaring voor zijn.

 

De nesten van de tweede generatie zijn voornamelijk gebouwd in huizen en schuren. Door de lagere temperaturen in de winter is de kans groot dat koninginnen en mannetjes van de tweede generatie niet uit het nest zijn gevlogen, maar vlak bij het nest zijn gebleven. Niet onwaarschijnlijk dus, dat je de insecten in groten getale binnen tegenkomt.

 

Vertraging

Toch hebben de wespen volgens experts wel wat vertraging opgelopen: de maand april was namelijk behoorlijk koud. Daardoor zijn veel wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling. Veel nestjes zijn niet groter dan een pingpongbal. Was april niet zo koud geweest, dan waren veel wespeneitjes waarschijnlijk al uitgekomen.

 

April heeft dat dus een poosje uitgesteld, maar als het weer zo blijft, komen die nesten alsnog eerder uit dan normaal. Waarschijnlijk kunnen we al vanaf eind juni veel wespen verwachten.

Tellen we bij deze 'vroege' nesten ook nog de latere nesten op, die uitkomen eind augustus, dan kunnen we dus rekenen op een langere periode van wespenoverlast.

 

Duimen voor regen?
Of het allemaal echt zo'n vaart zal lopen, is nog afhankelijk van de weersomstandigheden de komende maanden. Als er zich hevige regenbuien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, kunnen de wespen het nog moeilijk krijgen.

Alle daken asbestvrij in 2024

Gemaakt: Dinsdag, 23 mei 2017 17:41

Het rijk heeft besloten dat met ingang van 2024 asbestdaken verboden zijn. Dit, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vele asbestdaken in Nederland gezondheidsrisico's kunnen opleveren. Voor eigenaren van asbestdaken betekent dit dat zij de komende jaren hun asbestdak moeten laten verwijderen. Er zijn een aantal regelingen in het leven geroepen om particulieren hierin voor een deel tegemoet te komen. In dit artikel wijzen wij u op de verschillende mogelijkheden.

 

Mag ik het asbestdak zelf verwijderen?

Nee, per kadastraal perceel mag u oppervlakten in totaal groter dan 35 m2 niet zelf verwijderen. Dit moet gebeuren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Daarvoor moet u eerst een sloopmelding doen via het Omgevingsloket online. Ook heeft u een asbestinventarisatierapport nodig, dat is opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. In enkele gevallen is een vergunning nodig, bijvoorbeeld bij monumenten.

 

Ik heb meer dan 35 m2: welke financiële regelingen zijn er?

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Kijk op www.RVO.nl
Asbestsanering in combinatie met dakisolatie. Kijk op: www.ikinvesteerslim.nl
Hieronder leest u wat er in de verschillende regelingen staat.

 

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

Deze subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 m2. Houd er rekening mee dat deze subsidie alleen kan worden aangevraagd wanneer u ook degene bent die de rekening betaalt voor het verwijderen van het asbestdak. Per vierkante meter bedraagt de subsidie € 4,50. U kunt maximaal €25.000 subsidie krijgen De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Op de website www.RVO.nl (zoeken: Subsidieregeling verwijderen asbestdaken) kunt u zien aan welke voorwaarden u moet voldoen en waar u de aanvraag in kunt dienen. De regeling loopt tot en met 31 december 2019. Deze regeling gaat dus alleen over asbestdaken. Het kan zijn dat er onder het dak, het dakbeschot, ook asbest aanwezig is. In dat geval is het slim om ook dit asbest te verwijderen. U kunt hiervoor, indien gewenst, een Energiebespaarlening afsluiten.

 

Asbestsanering in combinatie met dakisolatie (Energiebespaarlening)

Op een dak of in het dakbeschot kan asbest voorkomen. Als u dit gaat verwijderen en u wilt tegelijkertijd isolatie aanbrengen kunt u een beroep doen op de Nationale Energiebespaarlening. Deze Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. U kunt deze lening voor maximaal 50% inzetten voor het verwijderen van asbest. De overige 50% van de lening moet u dan gebruiken voor dakisolatie, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.
De Energiebespaarlening wordt uitgevoerd door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Auto raakt van de weg op de A28 bij Beilen

Gemaakt: Dinsdag, 23 mei 2017 18:58

BEILEN - Bij een ongeval op de A28 is dinsdag aan het eind van de middag ter hoogte van Beilen is een persoon gewond geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur kwijt en belandde via de berm in een sloot. De auto is afgesleept door de berging. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Wederom gasleiding geraakt bij graafwerkzaamheden

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 16:16

WIJSTER - Het glasvezel project van Midden-Drenthe lijkt de laatste weken te stranden in Wijster. Inmiddels is het vierde gaslek in korte tijd ontstaan door de graafwerkzaamheden voor de glasvezelkabel.

 

Zo kreeg de brandweer dan ook woensdagmiddag de melding van een gaslek op de kruising Drijberseweg met de Zuideres. Het zoveelste lek in korte tijd.

Muskusratten veroorzaken meer schade aan dijken

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 18:37

REGIO - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) constateert meer graafschade aan dijken door muskusratten, mollen en muizen maar een afname van graverij door konijnen en minder rijspoorschades.

 

Het waterschap controleert zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. In het voorjaar wordt bekeken hoe de dijken de winterperiode hebben doorstaan, in het najaar hoe ze de winterperiode ingaan. Op die manier kunnen schades op tijd worden hersteld.

 

De inspecteurs vonden tijdens de controles ook 11 vossenholen en 46 locaties met graafschade door honden (vooral in stedelijk gebied).

 

Vorig najaar zorgden engerlingen (larve van een kever) nog voor problemen. Engerlingen vraten toen op diverse locaties de wortels van de grasmat weg waardoor de grasmat los lag of kale plekken ontstonden. De onlangs gehouden dijkinspectie laat zien dat deze 'dijkwonden' aan het herstellen zijn.

 

Aangezien het 'vraat-seizoen' van engerlingen nog moet beginnen (juli-september) houdt het waterschap de locaties goed in de gaten.

 

Japanse probleemplant

De probleemplant Japanse Duizendknoop blijft ook volop aandacht vragen van waterschappen. Deze plant verdringt de grasmat, waardoor de dijk minder stevig is en instabiel kan worden. Daarnaast kan de Duizendknoop funderingen en kades beschadigen. Door een diep en uitgebreid wortelstelsel is de plant lastig te bestrijden. Tevens verspreidt hij zich snel.

Overvaller Roos Nagtegaal krijgt zeven jaar cel

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 18:41

BRUNTINGE - Een 30-jarige man uit het Noordhollandse Hoogkarspel is veroordeeld tot vijf jaar cel voor de overval op kunstenares Roos Nagtegaal (93) in Bruntinge en meerdere diefstallen.

 

Ondanks dat de man altijd heeft ontkend dat hij, samen met een kennis uit Grootebroek, op 27 december 2015 de hoogbejaarde vrouw overviel, vindt de rechtbank in Assen dat er genoeg bewijs is. De Hoogkarspeler is eerder veroordeeld tot vijf jaar cel voor een woningoverval in 2010. Van die straf heeft hij twee derde deel uitgezeten. De rechtbank heeft dinsdag bepaald dat hij nu ook de rest van die straf moet gaan uitzitten. Daardoor verdwijnt de 30-jarige man nu voor ruim zeven jaar achter de tralies.

 

Overval

Op 27 december 2015 belden twee mannen aan bij Roos Nagtegaal. Toen ze open deed, pakte de ene haar bij de arm en hield haar vast, terwijl de ander porselein uit een vitrine in haar huis stal. Ook namen de mannen twee schilderijen van haar overleden man, kunstenaar Jan Nagtegaal, mee. De mededader, een 27-jarige man uit Grootebroek, heeft de overval wel bekend. Hij is in februari veroordeeld tot twee jaar cel.

 

Diefstallen

De Hoogkarspeler is ook veroordeeld voor het stelen van de auto waarmee de mannen op 27 december naar Bruntinge reden. Die stal hij in Enkhuizen. Hij moet de eigenaar ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen. Verder is hij veroordeeld voor benzinediefstallen in Den Oever en Hoogeveen.

N374 tussen Elp en Schoonloo krijgt 31 mei onderhoudsbeurt

Gemaakt: Donderdag, 25 mei 2017 16:46

SCHOONLOO - De provinciale weg N374 (Schoonloërweg) tussen Schoonloo en Elp is woensdag 31 mei afgesloten voor al het verkeer. Aan de weg wordt die dag groot onderhoud uitgevoerd.

Het verkeer wordt omgeleid via Schoonoord (N376).

 

Op maandag 29, dinsdag 30 mei, vrijdag 2 juni en woensdag 14 juni wordt ook aan dit deel van de N374 gewerkt. Dan is de helft van de weg afgesloten in korte werkvakken. Het verkeer kan dan wel passeren, met behulp van een voorrangsregeling. Het weer kan de duur van de werkzaamheden beïnvloeden.

Warm weer op komst: kans op blauwalg

Gemaakt: Donderdag, 25 mei 2017 16:49

REGIO - De voorspelling is dat het de komende dagen erg warm wordt. Hierdoor kan de concentratie blauwalg in water toenemen. Wie gaat zwemmen, bijvoorbeeld in het Zuidlaardermeer, kan zich daarom na het zwemmen het beste even douchen en daarna goed afdrogen om het risico van irritatie zo klein mogelijk te houden.

 

Negatief zwemadvies locatie Meerwijck
Er is in het Zuidlaardermeer op de locatie Meerwijck bij Hoogezand een te hoge concentratie blauwalg aangetroffen. Daar geldt een negatief zwemadvies. Op dit moment is dit de enige plek waar een te hoge concentratie blauwalg is. De verwachting is dat vanwege het warme weer de concentratie op meerdere plekken toe zal nemen.

 

Blauwalg schadelijk voor gezondheid
Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is.

 

Symptomen van blauwalg
De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.